Powiat pszczyński - podstrona

Lokalne produkty wizytówką naszego regionu

W pszczyńskim starostwie lokalni twórcy z terenu powiatu pszczyńskiego poznali sposoby promowania lokalnych produktów. W niedzielę, 6 czerwca wezmą udział w Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej. Gwiazdą pokazu kulinarnego będzie Oliwia Piech - półfinalistka programu MasterChef Junior.

Olga Gałek w trakcie prowadzenia warsztatów dla lokalnych twórców w sali sesyjnej pszczyńskiego starostwa.

W warsztatach z promocji lokalnych produktów wzięło udział kilkunastu lokalnych twórców oferujących m.in. naturalne kosmetyki, wyroby z lawendy, produkty pszczele, swojskie wyroby, w tym m.in. sery i makarony oraz rękodzieło - maskotki, turbany, ceramikę. - Przeprowadzając warsztaty chcemy pomóc lokalnym twórcom w wypromowaniu produktów, które tworzą własną głową i rękami - mówił Damian Cieszewski, wicestarosta pszczyński.

Warsztaty dla twórców z terenu powiatu pszczyńskiego przeprowadziła Olga Gałek, która od 10 lat prowadzi Fundację Miejsc i Ludzi Aktywnych, autorka polskiej definicji produktu lokalnego, która współpracowała z kilkunastoma regionami w zakresie budowania marki lokalnej. - Jeżeli chodzi o produkt lokalny to poruszamy się w sferze definicji zarówno produktów spożywczych, rękodzielniczych, ale także inicjatyw i wydarzeń. Nie myślmy, że produkt lokalny to tylko coś, co można zjeść - mówiła Olga Gałek, specjalista ds. marki lokalnej i produktu lokalnego.

Uczestnicy warsztatów poznali sposoby promowania lokalnych produktów i usług oraz dowiedzieli się, jakie problemy napotykają lokalnych producentów. W trakcie spotkania wymienili się także swoich spostrzeżeniami.

Warsztaty z zakresu promocji lokalnych produktów to jedno z wydarzeń projektu. W niedzielę, 6 czerwca w parku przy pszczyńskim skansenie o godz. 12.00 odbędzie się inauguracja Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej. Do godz. 18.00 lokalni twórcy w ramach stoisk będą promować swoje produkty i usługi. Gwiazdą pokazu kulinarnego będzie Oliwia Piech ze Studzienic. Talent półfinalistki programu MasterChef Junior będzie można podziwiać w skansenie od godz. 14.00 do 17.00. W pierwszy weekend lipca oraz sierpnia lokalne wyroby będą promowane na parkingu przy goczałkowickiej zaporze.

Oliwia Piech w białym fartuchu z logo MasterChef Junior.
Gwiazdą pokazu kulinarnego będzie półfinalistka programu MasterChef Junior - Oliwia Piech ze Studzienic • fot. Fb/OliwiaPiech

Warsztaty i festiwal organizowane są w ramach projektu „Kuźnia kapitału ludzkiego i społecznego - podnoszenie kompetencji społeczności lokalnej w zakresie promocji lokalnych produktów Ziemi Pszczyńskiej” realizowanego z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania „Ziemia Pszczyńska”.

Plakat z harmonogramem Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej.

Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego

Inne wiadomości