Powiat pszczyński - podstrona

Naturalnie, kolorowo, smacznie. Lokalni producenci oferowali to, czym ziemia pszczyńska bogata

Sporym zainteresowaniem cieszyły się stoiska z lokalnymi produktami w ramach ostatniego wydarzenia z cyklu Festiwal Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej.

Stoisko promocyjne z produktami z lawendy, fioletowe kwiaty i uśmiechnięta młoda kobieta.
Logotypy Unii Europejskiej - 16 żółtych gwiazdek na niebieskim tle, programu Leader, LGD Ziamia Pszczyńska oraz Programu Rozowju Obszarów Wiejksich na lata 2014-2020.

W miniony weekend mieszkańców i turystów spędzających czas w okolicach korony zapory w Goczałkowicach-Zdroju przyciągał zapach pysznych lokalnych potraw serwowanych przez Rarytasy i Maszkety, kusił taż zapach lawendy - produkty z lawendy z "Gospodarstwa pod lasem" w Studzienicach oferowane były na jednym ze stoisk.

Sporym zainteresowaniem cieszyły się turbany i opaski oferowane przez Turbany handmade oraz naturalne kosmetyki, borowina i solanka z Uzdrowiska w Goczałkowicach-Zdroju.

Festiwal Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej składał się z kilku wydarzeń. Lokalni wytwórcy wzięli udział w warsztatach z promowania produktów, a w pierwsze weekendy czerwca, lipca i sierpnia oferowali swoje usługi, produkty i wyroby w ramach stoisk promocyjnych. W czerwcu - w parku przy pszczyńskim skansenie, a w lipcu i sierpniu na parkingu przy koronie zapory w Goczałkowicach-Zdroju.

Podczas wydarzeń swoją pasję i pracę zaprezentowało kilkunastu lokalnych producentów. Były to zarówno produkty spożywcze - jak swojskie sery, jaja, miody, przetwory, konfitury, makarony i potrawy, a także rękodzieło, produkty z lawendy, naturalne kosmetyki, nakrycia głowy czy ceramika.

Warsztaty i festiwal organizowane były przez Powiat Pszczyński w ramach projektu „Kuźnia kapitału ludzkiego i społecznego - podnoszenie kompetencji społeczności lokalnej w zakresie promocji lokalnych produktów Ziemi Pszczyńskiej” realizowanego z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania „Ziemia Pszczyńska”.

Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego

Inne wiadomości

  • Lokalni producenci oferowali pyszne specjały i piękne rękodzieło

    Podczas inauguracji Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej można było skosztować miejscowych specjałów oraz podziwiać wyroby rzemieślnicze. Popis kulinarnych umiejętności dała Oliwia Piech, półfinalistka programu MasterChef Junior. Kolejny raz lokalne produkty promowane będą w pierwszy weekend lipca i sierpnia na parkingu przy goczałkowickiej zaporze.

  • Lokalne produkty wizytówką naszego regionu

    W pszczyńskim starostwie lokalni twórcy z terenu powiatu pszczyńskiego poznali sposoby promowania lokalnych produktów. W niedzielę, 6 czerwca wezmą udział w Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej. Gwiazdą pokazu kulinarnego będzie Oliwia Piech - półfinalistka programu MasterChef Junior.