Stoiska z lokalnymi produktami przy goczałkowickiej zaporze
Na parkingu przy goczałkowickiej zaporze w ten weekend promowane są lokalne produkty ziemi pszczyńskiej.


Festiwal Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej to dwudniowe wydarzenie, które ma miejsce na parkingu przy koronie zapory w Goczałkowicach-Zdroju. - Promujemy tu pyszne, naturalne i zdrowe, lokalne produkty, m.in. sery powstające według tradycyjnych receptur, przetwory, makarony oraz miody od pszczelarzy z naszego powiatu. Jest również przepiękna ceramika. Kto z Państwa nie miał okazji zaglądnąć tu w sobotę, nic straconego. Zapraszamy w niedzielę, 4 lipca od godz. 12.00 do 18.00. Warto - zaprasza Barbara Bandoła, starosta pszczyński.
Inauguracja Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej odbyła się początkiem czerwca w parku przy pszczyńskim skansenie. Kilkunastu miejscowych producentów i rękodzielników promowało wtedy lokalne wyroby, przetwory i produkty. Wcześniej wytwórcy wzięli udział w warsztatach z promowania lokalnych produktów.
Po raz drugi przy koronie zapory mieszkańcy i turyści będą mogli poznać ofertę lokalnych producentów w pierwszy weekend sierpnia (7-8.08).
Warsztaty i festiwal organizowane są przez Powiat Pszczyński w ramach projektu „Kuźnia kapitału ludzkiego i społecznego - podnoszenie kompetencji społeczności lokalnej w zakresie promocji lokalnych produktów Ziemi Pszczyńskiej” realizowanego z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania „Ziemia Pszczyńska”.

[Treść plakatu:]
Festiwal Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej
- 3-4.07, parking przy zaporze goczałkowickiej
godz. 12.00 - 18.00 - stoiska promocyjne z lokalnymi produktami - 7-8 sierpnia, parking przy zaporze goczałkowickiej
12.00 - 18.00 - stoiska promocyjne z produktami lokalnymi - 6 czerwca,
- inauguracja festiwali w parku przy Skansenie "Zagrodzie Wsi Pszczyńskiej",
- 12.00 - 18.00 - stoiska promocyjne z produktami lokalnymi,
- 14.00 - 17.00 w skansenie - pokaz kulinarny Oliwii Piech, półfinalistki 6. edycji programu MasterChef Junior.
Zapraszamy!
Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego