Portugalia w smakach i kulturze
W maju grupa uczniów Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie wraz opiekunami wyjechała na dziesięć dni do Portugalii w ramach projektu „Sięgnij po więcej”. Tematem wyjazdu były warsztaty kulinarne, językowe i kulturowe.


Warsztaty kulinarne odbyły się w szkole partnerskiej Zendensino Eecola Profissional De Esposende. Podczas nich uczniowie pszczyńskiej placówki i szkoły partnerskiej przygotowywali potrawy kuchni polskiej i śląskiej, a także portugalskiej. Praca w kuchni wymagała od każdego uczestnika posługiwania się językiem obcym, dzięki czemu przełamywali bariery językowe, a przy tym poznawali tamtejszą kulturę.
Pobyt za granicą to dla młodzieży także cenne doświadczenie kulturowe. Udało im się poznać Bragę - jedno z najstarszych miast Portugalii. Najbardziej znaną atrakcją jest Sanktuarium Bom Jesus do Monte, do którego wiodą słynne zygzakowate białe schody. Uczniowie mieli okazję zobaczyć także Porto - drugie, co do wielkości miasto w Portugalii położone nad Oceanem Atlantyckim. Znakiem rozpoznawczym Porto jest Ponte Luís I - dwupoziomowy most łączący brzegi rzeki Douro, po której płynęli statkiem.
Efektem warsztatów będzie publikacja zawierająca przepisy dań przygotowanych przez uczestników projektu, która niebawem zostanie wydana przez Powiatowy Zespół Szkół nr 2 w Pszczynie.
Projekt „Sięgnij po więcej” finansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. Wartość dofinansowania projektu wynosi 98 506 zł.
(źródło: Powiatowy Zespół Szkół nr 2 w Pszczynie)
Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego