Co można zrobić z mąki i wody?
Jak dowiedli uczestnicy konkursu kulinarnego przeprowadzonego w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 w Pszczynie, kiedy ma się dobry pomysł, mąka i woda to rewelacyjne składniki do przygotowania dania idealnego.
.jpg)
fot. PZS nr 2
14 listopada w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 w Pszczynie odbył konkurs „Kucharz Roku 2017”. Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego stworzonego na bazie mąki i wody. Z wyzwaniem zmierzyło się osiem zespołów. Pomysłów na dania było wiele - krokiety, naleśniki, tortilla czy pierogi. W ocenie jurorzy zwracali uwagę przede wszystkim na smak, ale również organizację stanowiska pracy czy wykorzystanie produktu. Najlepsi okazali się Angelika Podbioł i Daniel Rzesiowski.
- Mam nadzieję, że udział w konkursie da wam dalszej motywacji do działań. Ja też byłem młody i startowałem w różnych konkursach i szkolnych i międzynarodowych. Czasem był smak goryczy, ale bardziej dawało mi to motywację niż zniechęcało. Chciałbym, żebyśmy dalej widywali się na warsztatach i konkursach - mówił do uczestników Piotr Polak, szef kuchni w jednej z pszczyńskich restauracji, który czuwał nad prawidłowym przebiegiem konkursu.
- Życzę, żeby wam tej pasji do pracy i gotowania nigdy nie zabrakło. Jesteście uczniami Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 - szkoły, która otwiera przed wami drzwi do dorosłego życia bardzo szeroko. Wykorzystajcie tę szansę i nie rezygnujcie ze swoich marzeń. Bierzcie przykład z takich ludzi, jakich dziś mieliście okazję spotkać - mówił starosta Paweł Sadza.
Na wszystkich uczniów, którzy wzięli udział w konkursie czekały nagrody.