Śląska kuchnia to prawdziwe bogactwo
11 października w Gminnym Ośrodku Kultury w Woli odbył się III Powiatowy Konkurs Kulinarny „Tradycje i kulinaria Ziemi Pszczyńskiej.
To już trzecia edycja konkursu kulinarnego, którego organizatorami są powiat pszczyński, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Pszczynie oraz gminy powiatu. Konkurs odbywa się co roku na terenie innej gminy. Dotychczas motywem przewodnim smakowitej rywalizacji były potrawy Wielkanoce (2016 r.) oraz gęś marcińska i wyskubek (2017 r.). W tym roku zajrzeliśmy do spiżarni śląskich gospodyń - uczestniczki musiały zaprezentować najlepsze przetwory oraz potrawy z kiszonej kapusty.
W konkursie wzięło udział siedem zespołów, które zgłaszały gminy: KGW Kobielice, KGW Jankowice, KGW Piasek, KGW Pniówek, KGW Kobiór, KGW Goczałkowice-Zdrój oraz KGW Miedźna. Gospodarzem wydarzenia była gmina Miedźna.
Gości przywitali wicestarosta pszczyński, Krystian Szostak, wójt gminy Miedźna, Bogdan Taranowski oraz Anna Rogala-Romanek, kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Pszczynie.
Potrawy oceniało specjalnie powołane na ten cel jury w składzie: Agnieszka Szymula, autorka wykładów i publikacji na temat śląskiej kultury, Zofia Szołdra, dyrektor goczałkowickiego GOK, Paweł Bigos, szef kuchni oraz Remigiusz Rączka. Komisja oceniała trzy potrawy - danie z wykorzystaniem kiszonej kapusty, marynaty oraz zaprawy warzywne i owocowe, a także przetwory mięsne. Jury przyznawało od 1 do 5 punktów za każde danie, biorąc pod uwagę smak, oryginalność, wykorzystanie produktu, sposób podania oraz związek potrawy z tradycją.
Rywalizacja była wyrównana, jednak ostatecznie serca jurorów podbiły potrawy przygotowane przez gospodynie z KGW Pniówek. Na drugim miejscu uplasowały się gospodynie z KGW Goczałkowice, a trzecim KGW Kobielice. Swoją nagrodę mogła również przyznać zebrana publiczność. Tutaj najwięcej głosów zdobyły potrawy przygotowane przez gospodynie z Miedźnej.
- Ogromnie się cieszę, że mamy takie dania i możemy się tym chwalić. Kuchnia śląska jest prawdziwym bogactwem.Często słyszymy pochwały śląskiej kuchni i pracowitości Ślązaczek - podkreślał przewodniczący jury, Remigiusz Rączka.
III Powiatowy Konkurs Kulinarny uświetnił swym występem Zespół Wolanie. Wszystkie zespoły biorące udział w tegorocznej edycji Powiatowego Konkursu Kulinarnego otrzymały pamiątkowe dyplomy i nagrody.