Wigilia na miedźniańskiej ziemi
Sześć Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Miedźna przygotowało tradycyjne potrawy wigilijne i świąteczne przysmaki na XXIII Gminny Konkurs Potraw Regionalnych „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.

Tegorocznym hasłem zmagań Kół Gospodyń Wiejskich w Domu Socjalnym we Frydku była „Wigilia na miedźniańskiej ziemi”. Gospodynie nakryły sześć stołów i zaserwowały wigilijną kolację. Zwycięstwo przyznano KGW w Woli. Na 2. miejscu znalazły się gospodynie z Miedźnej. 3. miejsce wywalczyły Panie z Frydku.
Tradycyjne potrawy wigilijne przygotowały również KGW z Gilowic, Grzawy i Góry.
Na stołach królowały barszcz z uszkami, zupa grzybowa, żurek, karp smażony, kapusta z grzybami, szałot, pierogi, śledzie w śmietanie, kutia, moczka, makówki i pierniczki. Jury oceniając potrawy wigilijne pod uwagę brało smak, oryginalność, sposób podania i związek z tradycją. O oprawę artystyczną podczas konkursu zadbał Zespół „Swojanie” z Frydku, który na rozpoczęcie odśpiewał „Hymn Kółek Rolniczych”.
Organizatorami XXIII Gminnego Konkursu Potraw Regionalnych „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” pod patronatem Wójta Gminy Miedźna byli Gminny Związek Kółek i Organizacji Rolniczych w Miedźnej, Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie oraz Gminny Ośrodek Kultury w Miedźnej.
Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego