Jarmark Wielkanocny przyciągnął miłośników tradycji i lokalnych przysmaków
W weekend 1 i 2 kwietnia podczas Jarmarku Wielkanocnego w skansenie zorganizowanego przez Powiat Pszczyński oraz Agencję Rozwoju i Promocji Ziemi Pszczyńskiej można było posmakować i zakupić tradycyjne produkty oferowane przez koła gospodyń wiejskich i lokalnych producentów, których wyróżniono certyfikatem Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej.

Choć w drugi dzień Jarmarku Wielkanocnego pogoda nie rozpieszczała to nie zniechęciła miłośników tradycji i lokalnych przysmaków do odwiedzenia kolorowych stoisk pełnych świątecznych specjałów, ozdób i rękodzieła. Mieszkańcy i przyjezdni, którzy przez weekend odwiedzili Jarmark Wielkanocny w skansenie mogli zaopatrzyć się w baranki wielkanocne, mazurki, baby i inne wypieki. Nie brakowało pysznych, domowych pasztetów, smarowideł, przetworów, żurku pszczyńskiego i zakwasu na żurek. Były też sery krowie i kozie, mleko, masło, jaja, makarony, miody, orzechy, olej czy piwa z lokalnego browaru.
Do tego m.in. pierogi, zupa chrzanowa i kopa pszczyńska. Każdy mógł skosztować tych pyszności na miejscu, ale też zakupić do domu. W stoiskach lokalni wytwórcy oferowali też kosmetyki, borowinę i solankę z goczałkowickich złóż, wyroby z lawendy z motywami wielkanocnymi, obrusy, serwetki i inne ozdoby wielkanocne - haftowane i robione na szydełku, zabawki, przytulanki oraz pacynki.

Jarmarkowi Wielkanocnemu towarzyszyły atrakcyjne wydarzenia kulturalne i działania artystyczne oraz warsztaty. W niedzielę uczestnicy zajęć z linorytu własnoręcznie przygotowywali świąteczne kartki wielkanocne, poznając tajniki tej wyjątkowej techniki. Podczas warsztatów florystycznych wykonywali wielkanocne ozdoby do domu oraz świąteczne wianki na drzwi i stoły.
Każdy, kto odwiedził skansen w niedzielę mógł też wziąć udział w pokazie wikliniarskim, który prowadziła plecionkarka Anna Niedzielska oraz pokazie florystycznym, podczas którego można było zaczerpnąć wiedzę, jak wykonać wielkanocną kompozycję z kory, mchu i kwiatów.
Podczas wydarzenia młodzi aktorzy ze Stowarzyszenia „take tam” im. Artystów Międzywojnia zaprezentowali kolejną edycję Festiwalu Żywych Obrazów oraz spektakl dla dzieci „Ptasie jaja”, który połączył postacie z „Zosi z Szarego Miasta” oraz „Kulawej Papugi i Ślepego Pingwina”. Pojawili się też nowi bohaterowie. Na scenie wystąpił też Zespół Regionalny „Pszczyna” oraz duet - Bartosz Lala i Sławomir Władyka. W rolę prowadzącego wcieli się dziennikarz radiowy Paweł Zięba.
W trakcie Jarmarku Wielkanocnego w skansenie starosta Barbara Bandoła, wicestarosta Damian Cieszewski oraz prezes Towarzystwa Miłośników Ziemi Pszczyńskiej i przewodniczący komisji certyfikacyjnej Grzegorz Cempura oficjalne wręczyli certyfikaty Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej dla 34 produktów cennych lokalnie, wytwarzanych przez 17 lokalnych producentów. Wszyscy producenci otrzymali też statuetki z logiem marki - różą pszczyńską.
Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego