Zupa Wigilijna rozeszła się błyskawicznie
Godzina wystarczyła, aby z przygotowanej przez pszczyńskich strażaków-ochotników wigilijnej zupy pieczarkowej nie została ani kropla.

Od lat na rynku w Pszczynie każdy, kto tylko ma ochotę, może poczęstować się gorącą Zupą Wigilijną na miejscu, ale też zabrać do domu we własnym naczyniu. Nie inaczej było w tym roku. 18 grudnia z inicjatywy Powiatu Pszczyńskiego na rynku stanęły trzy pełne kotły z ugotowaną przez strażaków z OSP Pszczyna pieczarkową. Chętnych do poczęstowania się gorącą zupą w to mroźne przedpołudnie nie brakowało. - Zupa Wigilijna to pełna serdeczności inicjatywa, która od kilkunastu lat w niedzielę przed świętami Bożego Narodzenia jednoczy przy wspólnym stole - mówi starosta Barbara Bandoła.
Wcześniej Powiat Pszczyński dostarczył Zupę Wigilijną do trzech pszczyńskich jadłodzielni - przy kościele pw. Podwyższenia Krzyża Świętego, przy kościele pw. Wszystkich Świętych, a także przy Domu Błękitnego Krzyża im. Matki Ewy przy ulicy Paderewskiego 3. - Wspólnie z OSP Pszczyna do pszczyńskich jadłodzielni przekazaliśmy słoiki z pyszną zupą pieczarkową i bochenki chleba - mówi wicestarosta Damian Cieszewski, który wspólnie z burmistrzem Pszczyny Dariuszem Skrobolem i jego zastępcą Magdaleną Czarnecką chwycili za chochle na rynku. Mieszkańców częstowała również starosta Barbara Bandoła.
Pszczyńscy strażacy do ugotowania łącznie 320 litrów pysznej Zupy Wigilijnej wykorzystali 100 kg pieczarek, 40 kg mięsa, 20 kg ziemniaków, 25 kg włoszczyzny i 30 litrów śmietany. - Nie wyobrażam sobie Wigilii bez zupy grzybowej. To taka nasza rodzinna tradycja. Od kiedy sięgam pamięcią zawsze tak było, dzisiejsza była równie smaczna - mówi Magdalena z Pszczyny, która jeszcze nigdy wcześniej nie kosztowała Zupy Wigilijnej na pszczyńskim rynku.
Organizatorami Zupy Wigilijnej są: Starostwo Powiatowe w Pszczynie, Urząd Miejski w Pszczynie, Ochotnicza Straż Pożarna w Pszczynie, partnerami: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Pszczynie, Uprawa Pieczarek Świerkot z Wisły Wielkiej oraz Producent Marchwi Dzida Produkt z Goczałkowic-Zdroju.
Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego