Lokalni producenci będą promować swoje produkty
W pierwszy weekend sierpnia na parkingu przy koronie goczałkowickiej zapory promowane będą lokalne produkty ziemi pszczyńskiej.

W dniach 7 i 8 sierpnia od godziny 12.00 do 18.00 mieszkańcy i turyści w ramach Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej będą mogli poznać ofertę lokalnych producentów ze Studzienic, Brzeźc i Goczałkowic-Zdroju. W ciągu dwóch dni na stoiskach ustawionych na parkingu przy koronie goczałkowickiej zapory pojawią się m.in. wyroby z lawendy, produkty z uzdrowiska oraz rękodzielnicze - turbany. Wytwórcy będą ofertować także regionalne potrawy. - Zależy nam, aby mieszkańcy docenili produkty i usługi wytwarzane na ziemi pszczyńskiej i zanim zamówią je z drugiego końca Polski lub świata sprawdzili, czy nie mogą ich nabyć w bliskim otoczeniu - mówi Barbara Bandoła, starosta pszczyński.
Inauguracja Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej odbyła się początkiem czerwca w parku przy pszczyńskim skansenie. W pierwszy weekend lipca lokalne wyroby były promowane w ramach stoisk na parkingu przy goczałkowickiej zaporze. Lokalni producenci wzięli także udział w bezpłatnych warsztatach z zakresu promocji lokalnych produktów.
Warsztaty i festiwal organizowane są przez Powiat Pszczyński w ramach projektu „Kuźnia kapitału ludzkiego i społecznego - podnoszenie kompetencji społeczności lokalnej w zakresie promocji lokalnych produktów Ziemi Pszczyńskiej” realizowanego z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania „Ziemia Pszczyńska”.

[Treść plakatu:]
Festiwal Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej
3-4.07, parking przy zaporze goczałkowickiej
godz. 12.00 - 18.00 - stoiska promocyjne z lokalnymi produktami
7-8 sierpnia, parking przy zaporze goczałkowickiej
12.00 - 18.00 - stoiska promocyjne z produktami lokalnymi
6 czerwca,
inauguracja festiwali w parku przy Skansenie "Zagrodzie Wsi Pszczyńskiej",
12.00 - 18.00 - stoiska promocyjne z produktami lokalnymi,
14.00 - 17.00 w skansenie - pokaz kulinarny Oliwii Piech, półfinalistki 6. edycji programu MasterChef Junior. Zapraszamy!
Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego