Kucharze z PZS nr 2 uczyli się, jak przyrządzać dynię
24 listopada w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 im. Karola Miarki odbyła się kolejna edycja warsztatów kulinarnych z szefem kuchni Piotrem Polakiem. Uczniowie klas gastronomicznych pod okiem szefa kuchni oraz nauczycieli przedmiotów gastronomicznych z PZS nr 2 ugotowali trzy potrawy z dyni.

Już dziś uczniowie klas gastronomicznych czekają na kolejne warsztaty z szefem kuchni - Piotrem Polakiem. W grudniu motywem przewodnim warsztatów kulinarnych będą świąteczne tradycje.
Nie tylko uczniowie czekają na wspólne gotowanie z kucharzem, jest też spore zainteresowanie ze strony nauczycieli, by coś pysznego podpatrzeć i dodać do swojego świątecznego menu:). Atmosfera podczas warsztatów jest wyśmienita, wspaniałe zapachy i dobry humor to podstawa naszych kuchennych spotkań.
Poniżej zamieszczamy przepisy na proste dania, które każdy z Was może wykonać w domu:
1. Zupa krem z dyni
Dynia hokkaido 2 szt.
Cebula 4 szt.
Czosnek 4 ząbki
Masło
Mleko kokosowe
Pestki dyni
Liść laurowy, ziele angielskie
Sól, pieprz, curry
Dynie oczyścić, pokroić na mniejsze części i podsmażyć na maśle razem z cebulą. Całość zalać wodą, gotować al dente.
Doprawić do smaku podawać z mlekiem kokosowym oraz z prażonymi pestkami dyni.
2. Risotto dyniowe
Ryż Antonio
Masło
Oliwa z oliwek
Szalotki 2 szt.
Dynia cot de prowance lub Nelson
Bulion
Białe wino wytrawne
Sól, pieprz świeżo mielony
Śmietana 30%
Kolendra świeża
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć i podsmażyć w rondlu na łyżce masła z dodatkiem oliwy z oliwek, po chwili dodać pokrojoną w drobną kostkę szalotkę oraz dynie.
Dolewając bulion porcjami mieszamy ryż i czekamy aż wchłonie cały płyn.
Kiedy ryż jest gotowy (al dente) wkręcamy zimne masło oraz śmietanę.
Doprawiamy do smaku i posypujemy świeżą kolendrą.
3. Placki z dyni
Dynia olbrzymia 0.5 kg
Jajka 2 szt.
Sól, pieprz, curry, imbir
Mąka ziemniaczana lub kukurydziana
Śmietana 0.2 L
Olej do smażenia
Dynie umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z jajkami oraz mąką, doprawić do smaku.
W razie konieczności ciasto zostawiamy na sicie w celu odsączenia nadmiaru wody.
Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Smacznego !
Autor przepisów: Piotr Polak,
Tekst: Powiatowy Zespół Szkół im. Karola Miarki w Pszczynie
(źródło: PZS nr 2)