W Woli podsumowali staż zawodowy w Hiszpanii
3 listopada w Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Woli, odbyło się uroczyste podsumowanie zrealizowanego stażu zawodowego „Dobra praktyka- lepszy start w przyszłość”, w ramach ogólnopolskiego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój dofinansowywanym z Europejskiego Funduszu Społecznego.

W spotkaniu udział wzięli wicestarosta pszczyński, Krystian Szostak, z-ca dyrektora PUP w Pszczynie, Katarzyna Szczotka, dyrektor I LO im. B. Chrobrego w Pszczynie, Renata Dyrda, dyrektor Zespołu Szkół nr 3 Specjalnych w Pszczynie, Grzegorz Kuczera, wicedyrektor PZS nr 2 w Pszczynie, Mirosława Bienioszek, doradca zawodowy Gimnazjum nr 2 w Woli, Alicja Folwarczny, reprezentanci gimnazjalistów, przedstawiciel lokalnych pracodawców, Dariusz Sosna oraz rodzice uczestników stażu.
Uczestnicy stażu zawodowego przygotowali prezentację ze swojego czterotygodniowego pobytu w Walencji (Hiszpania), w której zaprezentowali swoje miejsca praktyk oraz bogaty program kulturalny, który zrealizowali. Podzielili się również swoimi przemyśleniami na temat tego wyjazdu.
Dyrektor Wojciech Strączek przedstawił działania szkoły w zakresie realizacji wcześniejszych projektów, wychodzące ponad obowiązkowy zakres procesu edukacyjnego, a tym samym wpisujące się w strategię rozwoju ZSZiO w Woli. Zrealizowane staże zawodowe umożliwiają objęcie optymalną opieką dydaktyczną i wychowawczą naszych wychowanków uwzględniając ich indywidualne potrzeby. Uczniowie mogą korzystać z nowoczesnych pomocy dydaktycznych, dzięki czemu mają lepsze szanse na wyrównanie deficytów oraz uzyskanie wyższych wyników w nauce i testach kompetencji, a w perspektywie możliwość podjęcia dobrej pracy u rodzimych pracodawców lub założenia własnej firmy.
Swoją refleksją na temat pobytu z młodzieżą na stażu podzieliła się również koordynator projektu, Lucyna Pękała. Zwróciła uwagę na odważne przełamywanie barier i świetne radzenie sobie z pojawiającymi się wyzwaniami przez uczestników stażu.
Wicestarosta Krystian Szostak i wicedyrektor PUP w Pszczynie, Katarzyna Szczotka podkreślali, jakie są korzyści i możliwości płynące z realizacji projektów unijnych, w szczególności zwracając uwagę na kompetencje zawodowe, językowe i interpersonalne nabyte podczas staży zawodowych, które są bardzo istotne dla przyszłej kariery zawodowej.
Na zakończenie uczestnicy otrzymali Certyfikaty i dokumenty Europass Mobilność, które są potwierdzeniem odbycia stażu zawodowego.
Po części oficjalnej nastąpił poczęstunek, który przygotowali uczestnicy stażu wykazując się wielką inwencją twórczą, przygotowując typowe dla Hiszpanii przekąski (tapas). Okazało się, że kuchnia hiszpańska nie ma przed nimi tajemnic.
Uroczystość prowadzili uczestnicy stażu Joanna Rozmus i Łukasz Nowak.
(źródło: ZSZiO w Woli)