Dobra kuchnia w PZS nr 2
Od wielu lat kierunek gastronomiczny w PZS nr 2 - technikum żywienia i usług gastronomicznych cieszy się dużą popularnością wśród młodzieży w Pszczynie i okolicach. Doskonale wyposażone pracownie i doborowy zespół nauczycieli, to zdaniem dyrektora szkoły, Piotra Cygana klucz do sukcesu na tym polu. Świadczy o tym m.in ranking miesięcznika PERPEKTYWY, który nazwał nasze Technikum „Szkołą Mistrzów”.
.jpg)
Od niedawna w szkole mamy możliwość korzystania z wiedzy świetnego kucharza, Piotra Polaka , który obecnie jest szefem kuchni w pokazowych ogrodach państwa Kapias. Piotr Polak gotuje już ponad 20 lat, a doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. we Francji, w hotelu u podnóży gór Mont Dore oraz we francuskim mieście Bourges w restauracji słowiańskiej. Tam, nauczył się kuchni starofrancuskiej oraz kuchni z regionu Auvergne. W Polsce pracował w lokalnych restauracjach i renomowanych hotelach. W kuchni ceni profesjonalizm oraz dokładność oraz szacunek do produktu. Kładzie on główny nacisk na jakość produktu oraz naturalne gotowanie z wyłączeniem chemicznych, złych dla zdrowia składników.
Jest absolwentem Zespołu Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Wiśle o profilu kucharz oraz Zespołu Szkół Gastronomiczno-Ekonomicznej w Cieszynie. Nasi uczniowie mieli okazję poznać go na konkursie kulinarnym, a jego warsztat pracy podziwiali podczas czerwcowej wizyty gości - nauczycieli hotelarstwa i gastronomii z Portugalii. Dobry kucharz w PZS nr 2 zawsze będzie miłym gościem, cieszymy się, że młodzież może uczyć się od najlepszych.
(źródło: PZS nr 2)