II Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych
10 grudnia br. odbył się w naszym regionie Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych „Nasze kulinarne dziedzictwo”. Była to druga edycja tego konkursu, a tematem przewodnim były „Potrawy wigilijne Ziemi Pszczyńskiej”.
Celem tego konkursu jest chęć kontynuowania i przekazywania pięknych zwyczajów oraz uświadomienie piękna, wagi kultury i tradycji kulinarnych śląskiego regionu a w szczególności powiatu pszczyńskiego.
W konkursie uczestniczyło 12 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu naszego powiatu. Są to następujące koła: Gilowice, Goczałkowice, Golasowice, Grzawa, Jankowice, Kobiór, Pawlowice, Piasek, Rudołtowice, Rudziczka, Studzienice i Suszec. Komisja w składzie Józef Tetla, Stefan Ryt, Andrzej Grzyb, Józef Wydra oraz Łucja Krętak, po degustacjach przyznała następujące miejsca:
I miejsce:
KGW Jankowice, KGW Kobiór
miejsce:
KGW Gilowice, KGW Grzawa, KGW Rudziczka
I miejsce:
KGW Goczałkowice-Zdrój, KGW Pawłowice, KGW Piasek, KGW Rudołtowice
Oraz wyróżnienia:
KGW Golasowice, KGW Studzienice, KGW Suszec
Wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich biorące udział w tegorocznej edycji Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych otrzymały nagrody oraz dyplomy pamiątkowe za udział w konkursie