Powiat pszczyński - podstrona

Ogólne

Lokalne produkty to prawdziwe rarytasy

O tym, że Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej skupia najlepsze produkty z naszego regionu mógł się przekonać każdy, kto w sobotę 18 maja odwiedził skansen i festiwalowe stoiska, gdzie miejscowi rolnicy, pszczelarze, rękodzielnicy, koła gospodyń wiejskich i przedsiębiorcy promowali produkty wyróżnione znakiem jakości.

Właściciel Pasieki Frysz w kapeluszu w swoim stoisku z miodami.

Od samego rana skansen tętnił życiem. Kilkudziesięciu wystawców podczas Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiego promowało tu certyfikowane produkty w ramach kolejnej edycji wydarzenia. Była to kolejna szansa na skosztowanie i nabycie tradycyjnych serów, mleka koziego i krowiego, miodów, wypieków, przetworów, smarowideł, domowych soków, makaronów, naturalnych kosmetyków, lokalnych piw i alkoholi, orzechowych i czosnkowych produktów, swojskich wyrobów czy rękodzieła - produktów wyróżnionych podczas trzech naborów. - Te produkty są siłą naszego powiatu. Cieszy nas, że tak wiele osób docenia to, że są zdrowe, naturalne, przyjazne środowisku naturalnemu i wytwarzane dzięki pasji i pracy ludzkich rąk - mówi Damian Cieszewski, członek Zarządu Powiatu Pszczyńskiego.

Swoje produkty oferowało ponad 20 producentów, w tym: Kozia Rodzinka, Lawenda pod lasem, Gospodarstwo Przewoźnikówka, Pasieka św. Ambrożego, Pasieka Tomala, Pasieka FRYSZ, Anna Hanslik, Książęca Tradycja sp. z o. o., Józef Przybyła, Bożena Rokita, TreeNuts, Gospodarstwo Rolne K.K. Mocek, KGW Ćwiklice, KGW Suszec, Piekarnia-Cukiernia „u Brzęczka”, Farma Różnorodności, Uzdrowisko Goczałkowice-Zdrój, Kamila Wielewska „Nudel Ula”, Rarytasy i Maszkety, Grupa Kozioł i Brovar 16.

- Odwiedziliśmy skansen podczas Jarmarku Wielkanocnego. Zakochaliśmy się w tutejszych produktach, stąd postanowiliśmy przyjść na Festiwal, by zaopatrzyć się w miejscowe wyroby. Kupiliśmy te, co ostatnio, ale pokosztowaliśmy też nowości. Wracamy z samymi rarytasami - mówiła Natalia z Pawłowic, która odwiedziła Festiwal ze swoim mężem i dziećmi.

Festiwal Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej odwiedzili również Jan Ryłko, prezes Miejscowego Koła Polskiego Związku Kulturalno-Oświatowego w Jabłonkowie oraz Leszek Richter, regionalny koordynator marki „Górolsko Swoboda produkt regionalny®”, na której Powiat Pszczyński wzorował się tworząc Lokalną Markę Ziemi Pszczyńskiej.

Festiwal towarzyszył przeglądom zespołów ludowych. Tego dnia w pszczyńskim skansenie odbyły się 48. Spotkania pod Brzymem, „Mały Brzym”, Święto Strojów Ludowych Górnego Śląska i Noc Muzeów. Organizatorzy: Powiat Pszczyński - koordynator Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, Agencja Rozwoju i Promocji Ziemi Pszczyńskiej, Skansen - Zagroda Wsi Pszczyńskiej, Towarzystwo Miłośników Ziemi Pszczyńskiej, Powiatowe Ognisko Pracy Pozaszkolnej w Pszczynie, Związek Górnośląski, Urząd Miejski w Pszczynie, pckul, Miejski Zakład Zieleni w Pszczynie.

Lokalni producenci

Festiwalowe produkty

Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego

Inne wiadomości

  • Przedsiębiorczość

    Praca dla młodych. Pracodawco, możesz zgłosić propozycję zatrudnienia

    12 czerwca odbędzie się Kiermasz Pracy Wakacyjnej, którego organizatorem jest Powiatowy Urząd Pracy w Pszczynie. Młodzi ludzie po raz piąty skorzystają z wydarzenia, by znaleźć odpowiednią ofertę pracy na lato. Pracodawcy mogą zgłaszać propozycje wakacyjnego zatrudnienia do piątku 6 czerwca.

  • Zdrowie

    Terapia daremna - bezmiar cierpienia

    26 kwietnia w Starostwie Powiatowym w Pszczynie odbył się wykład „Zapobieganie terapii daremnej w szpitalu”. Prelegentem był dr n. med. Jacek Górka, ceniony internista i anestezjolog Wojskowego Szpitala Klinicznego w Krakowie oraz współautor wytycznych dot. terapii daremnej.