Mieszkańcy powiatu poczuli klimat świąt
Jarmark Wielkanocny zorganizowany przez Powiat Pszczyński oraz Agencję Rozwoju i Promocji Ziemi Pszczyńskiej przyciągnął prawdziwe tłumy miłośników tradycji i lokalnych produktów. Podczas wydarzenia mieszkańcy i turyści mogli poznać i posmakować cenne lokalnie wyroby, które zostały oznakowane Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej podczas trzech naborów.

Świąteczne kramy wypełniły się po brzegi świątecznymi specjałami, lokalnymi produktami i rękodziełem. Mieszkańcy i turyści, którzy przez weekend odwiedzili Jarmark Wielkanocny w skansenie zaopatrzyli się w naturalne i zdrowe wyroby z certyfikatem Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej. Były produkty do koszyczka - babki wielkanocne, baranki, zajączki, domowe ciasteczka, pieczywo, swojskie wędzonki i wędliny. Do tego sery, mleko, masło, jaja, makarony, grzybki, miody, orzechy, świeża wołowina, zakwas na żurek, lokalne piwa i nalewki.
Nie brakowało pysznych domowych pasztetów, smarowideł, przetworów, naturalnych soków i wyczekiwanej śląskiej kopy. Lokalni producenci oferowali również kosmetyki, borowinę i solankę, wyroby z lawendy, świeczki z wosku pszczelego, obrusy, serwetki i różne ozdoby wielkanocne. Były też lokalne dania na ciepło, w tym certyfikowana rolada z kluskami i modrą kapustą oraz suszecka ciapkapusta z białą kiełbasą.
Jarmarkowi Wielkanocnemu towarzyszyły atrakcyjne wydarzenia kulturalne oraz warsztaty. W niedzielę uczestnicy warsztatów florystycznych własnoręcznie przy pomocy Marty Kapicy i Katarzyny Bobli przygotowywali przepiękne kompozycje wielkanocne i świąteczne dekoracje, w których dominowały świeże kwiaty, głównie narcyzy. Warsztaty zdobienia pisanek poprowadziła Bernadetta Kędzior. Dzieci zdobiły pisanki z wykorzystaniem roślin, a dorośli przy pomocy szpilki - woskiem.
Uczestnicy warsztatów cukierniczych, które prowadzili Jarosław i Danuta Nowakowie, właścicieli Piekarni-Cukierni Nowak z Brzeźc w ciągu dwóch dni udekorowali kilkaset babek i mazurków wielkanocnych. W niedzielę w części artystycznej na scenie wystąpił Dziecięcy Zespół Regionalny „Jedynka”, Pszczyńska Orkiestra Ludowa, a na zakończenie Karol Ochodek Trio.
W trakcie Jarmarku Wielkanocnego w skansenie wicestarosta Damian Cieszewski i prezes Towarzystwa Miłośników Ziemi Pszczyńskiej, a tym samym przewodniczący komisji certyfikacyjnej Grzegorz Cempura wręczyli certyfikaty Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej producentom, którzy przeszli pomyślnie III certyfikację oraz wytwórcom, którzy otrzymali znak jakości dwa lata temu i starali się o ponowne przyznanie marki. Nowi producenci otrzymali również statuetki z logiem marki - pszczyńską różą.
Jarmark Wielkanocny - stoiska
Warsztaty florystyczne, cukiernicze i zdobienia pisanek
Część artystyczna
Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego