Powiat pszczyński - podstrona

Ogólne

Lokalni producenci na Targach Smaki Regionów

Podczas Targów Smaki Regionów na stoisku Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, której koordynatorem jest Powiat Pszczyński można było poznać i posmakować produkty od dziewięciu lokalnych wytwórców i restauratorów. Producenci w Poznaniu promowali powiat pszczyński i wyroby oparte na lokalnych, tradycyjnych recepturach wyróżnione znakiem jakości - „pszczyńską różą”.

Stoisko lokalnej marki przy nim klienci.
Loga Unii Europejskiej, Województwa Śląskiego, Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich oraz PROW

Targi Smaki Regionów to wyjątkowa podróż po kulinarnych zakamarkach Polski i jedno z największych wydarzeń promujących lokalną wytwórczość. Co roku wydarzenie przyciąga ponad 200 lokalnych producentów, a Międzynarodowe Targi Poznańskie odwiedza kilkadziesiąt tysięcy osób.

Lokalną Markę Ziemi Pszczyńskiej podczas pierwszego dnia Targów Smaki Regionów w Poznaniu reprezentowali Pasieka Tomala, Gospodarstwo rolne Kozia Rodzinka i Farma Różnorodności. W sobotę 1 października - Lawenda pod Lasem, Pasieka św. Ambrożego i Brovar 16. W niedzielę - gospodarstwo rolne Sylwii i Leszka Szczotków z Ćwiklic, Rarytasy i Maszkety oraz restauracja Zacisze z Brzeźc.

W pawilonie Międzynarodowych Targów Poznańskich na stoisku Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej można było sprawdzić, jak smakują m.in. kozie sery, mus dyniowy, pszczyńskie grzybki, piwa rzemieślnicze i miody z lokalnych pasiek. Była śląska kopa i ikona śląskiej kuchni - pszczyńska modro kapusta oraz lawendowe produkty. Na stoisku Województwa Śląskiego można było spróbować orzechowych produktów od Tree Nuts z Jankowic. - Produkty wytwarzane w powiecie pszczyńskim to naturalne dobro. Wiedzą o tym nasi mieszkańcy, teraz przekonała się reszta Polski. Wiele osób zatrzymywało się, by poznać i posmakować wyroby naszych lokalnych produktów, którzy w ich przygotowanie wkładają wiele pracy, serca i pasji. To, co tworzą jest najlepszą wizytówką naszego regionu - mówi Damian Cieszewski, wicestarosta pszczyński.

Lokalni producenci w Targach Smaki Reginów uczestniczyli w ramach projektu „Smaki Powiatu Pszczyńskiego”. Całkowita wartość zadania wyniosła ok. 20 tys. złotych. Na realizację projektu Powiat Pszczyński pozyskał blisko 16 tys. złotych dofinansowania z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.

Celem projektu „Smaki Powiatu Pszczyńskiego” była promocja powiatu pszczyńskiego i województwa śląskiego za pomocą produktów certyfikowanych Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej oraz zwiększenie świadomości społeczeństwa na temat produktów lokalnych wytwarzanych w powiecie pszczyńskim.

Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego

Inne wiadomości