Powiat pszczyński - podstrona

Ogólne

IV Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych

W dniu 29 kwietnia 2010 r. odbyła się kolejna, czwarta już edycja Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „Nasze kulinarne dziedzictwo”, którego celem jest kontynuowanie i przekazywanie pięknych zwyczajów oraz uświadomienie piękna, wagi kultury i tradycji kulinarnych śląskiego regionu, a w szczególności powiatu pszczyńskiego.

Tematem przewodnim była „Wielkanoc na Ziemi Pszczyńskiej”. Organizatorem konkursu było Starostwo Powiatowe w Pszczynie oraz Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie. Ponadto co roku, inna gmina obejmuje w nim przewodnictwo, zapewniając m. in. oprawę muzyczną. W tym roku gospodarzem była Gmina Pawłowice. Oprawę muzyczną zapewnił Zespół „Harmonia” z Krzyżowic.

W konkursie uczestniczyło 12 lokalnych organizacji (Koła Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszenia Kół) z terenu naszego powiatu. Były to następujące organizacje: KGW Brzeźce, Frydek, Goczałkowice-Zdrój, Kobiór, Kryry, Mizerów, Stowarzyszenie KGW z Pielgrzymowic, KGW Rudołtowice, Studzionka, Warszowice, Wisła Mała i Wola.

Każda Organizacja zaprezentowała po dwie dowolne potrawy, składające się z śniadania wielkanocnego i deseru. Były różnorodne specjały wielkanocne począwszy od tradycyjnych żurków, szynek, pasztetów i jaj przyrządzanych na różne sposoby, po babki drożdżowe, sernik mazurki wielkanocne. Prezentowane zdjęcia nie są w stanie oddać całego kunsztu kulinarnego, pieczołowitości, unikalnego sposobu podania i serca włożonego w przygotowanie potraw.

Komisja konkursowa oceniała smak, oryginalność w wykorzystaniu produktów z gospodarstw rolnych, sposób podania potraw np. przystrojenie stołów oraz związek potrawy z tradycją.

Komisja Konkursowa w składzie:
Pan Józef Tetla - Starosta Pszczyński,
Pan Damian Galusek - Wójt Gminy Pawłowice,
Pan Andrzej Grzyb - Dyrektor Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bielsku-Białej,
Pani Mirosława Skorupka – Przedstawicielka wylosowana spośród zaproszonych Kół Gospodyń Wiejskich nie biorących udziału w tegorocznej edycji konkursu oraz
Pan Aleksander Faryna – Przedstawiciel Firmy Intermarche Pascal – sponsora konkursu

po degustacj ocenie potraw przyznała następujące miejsca:

I miejsce: ex aequo
Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich w Pielgrzymowicach i Koło Gospodyń Wiejskich w Studzionce

miejsce: ex aequo
Koło Gospodyń Wiejskich w Kobiórze, Koło Gospodyń Wiejskich w Kryrach i Koło Gospodyń Wiejskich w Woli

I miejsce: ex aequo
Koło Gospodyń Wiejskich w Rudołtowicach oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Wiśle Małej

Wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich otrzymały nagrody oraz dyplomy pamiątkowe za udział w konkursie.Tegoroczna edycja Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych odbyła się w karczmie „Dworek pod Jemiołą” w Ćwiklicach, a sponsorem konkursu był supermarket INTERMARCHE Pascal w Pszczynie.
Podsumowaniem całości będzie opracowana broszura z przepisami potraw regionalnych, jako element promujący ziemię pszczyńską.

Opracował: Wydział Rolnictwa, Leśnictwa i Ochrony Środowiska

Inne wiadomości

  • Ogólne

    Ostrzeżenie o burzach i hydrologiczne

    IMGW-PIB w Krakowie wydał ostrzeżenie 1. stopnia o burzach dla powiatu pszczyńskiego. Wydane zostało również ostrzeżenie hydrologiczne o gwałtownych wzrostach stanów wody.

  • Zdrowie

    W podziękowaniu za krew, która ratuje życie

    Łącznie 200 paczek z prezentami dla krwiodawców zostało przekazanych przez Powiat Pszczyński do Oddziału Terenowego Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Pszczynie oraz Klubu Honorowych Dawców Krwi Polskiego Czerwonego Krzyża przy KWK Piast Ruch w Woli.