Gospodynie z Ćwiklic na festiwalu kulinarnym
17 i 18 czerwca Koło Gospodyń Wiejskich z Ćwiklic zaprezentowało się na Festiwalu Smaków Regionalnych w Ślesinie. Celem imprezy było promowanie tradycji kulinarnych regionu i zapoznanie się ze smakami innych regionów. Swój przyjazd zapowiedzieli również Kaszubi i Górale. Była to zatem niebywała okazja, aby spróbować potraw z różnych zakątków naszego kraju.

Impreza rozpoczęła się w sobotnie popołudnie na ślesińskim rynku, skąd uczestnicy przeszli kolorowym korowodem w strojach regionalnych do plaży.
Oprócz konsumpcji potraw, które przygotowali goście z rożnych regionów w kraju, gotował również gość specjalny Festiwalu - współautor książki „Lekcja smaków”, reprezentant narodowej kadry Polski na Erfurt 2016, znany z 4 edycji programu Top Chef - Patryk Dziamski.
Drugi dzień festiwalu to opowieść o cukiernictwie. Słodkości na ciepło i na zimno, warsztaty cukiernicze o tym, jak wykonać mini rzeźbę z czekolady, „Bieg Łasucha”, czy też pokaz jak zrobić lody tajskie - to wszystko czego mogli doświadczyć odwiedzający stoiska.
Nasi przedstawiciele zaprezentowali typowy wachlarz śląskich potraw, czyli były kluski z roladą i modrą kapustą, krupnioki, gołąbki i żurek śląski, a na deser oczywiście niezastąpiony śląski kołocz, kopa, a także legumina.
Wszystkim odwiedzającym niezmiernie smakowały nasze potrawy, dlatego często zgłaszali się po repetę.
(źródło: KGW Ćwiklice)