Warsztaty kulinarne z Piotrem Polakiem
Po raz kolejny zainteresowani uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz uczestniczyli w warsztatach kulinarnych prowadzonych w szkolnej pracowni gastronomicznej.
.jpg)
Zajęcia odbyły się w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery. To już druga edycja warsztatów z Piotrem Polakiem - szefem kuchni z ponad 20-letnim doświadczeniem, laureatem wielu nagród, półfinalistą Kulinarnego Pucharu Polski 2016.
Tematem przewodnim warsztatów była „Kuchnia polska z tradycją w tle”. Każdy z uczniów samodzielnie, ale pod czujnym okiem szefa kuchni i jego asystenta, wykonał zaplanowane potrawy, uważnie słuchając cennych uwag i praktycznych wskazówek. Efektem ich pracy były następujące potrawy:
- tradycyjny zakwas buraczany na barszcz czerwony,
- pierś z kaczki „na różowo” z karmelizowanymi jabłkami,
- kaszotto, czyli kasza pęczak z porem i pieczarkami w sosie śmietanowym,
- pszenny chleb ze słonecznikiem.
Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją potraw i grupowym pamiątkowym zdjęciem. Takie wspólne gotowanie pozwala na poszerzenie umiejętności zawodowych uczniów, a równocześnie rozwija zainteresowanie sztuką kulinarną.
Agnieszka Paszek
(źródło: PZS nr 2)