Pyszna Wielkanoc na Ziemi Pszczyńskiej
W sali widowiskowej Urzędu Gminy Goczałkowice-Zdrój odbył się I Powiatowy Konkurs Kulinarny „Tradycje i kulinaria Ziemi Pszczyńskiej".

Jest to kolejna, nowa edycja konkursu kulinarnego, której organizatorami są powiat pszczyński, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Pszczynie oraz gminy powiatu pszczyńskiego - konkurs odbywać będzie się co roku na terenie innego gminnego samorządu. Tematem tegorocznej edycji konkursu była „Wielkanoc na Ziemi Pszczyńskiej”, a gospodarzem była gmina Goczałkowice-Zdrój. Gości przywitali wicestarosta pszczyński, Krystian Szostak, wójt Goczałkowic-Zdroju, Gabriela Placha oraz Anna Rogala-Romanek, kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Pszczynie.
W konkursie wzięło udział sześć kół gospodyń wiejskich oraz nieformalna grupa z Czarkowa (zespoły zgłaszały gminy naszego powiatu): Koło Gospodyń Wiejskich w Goczałkowicach-Zdroju, Koło Gospodyń Wiejskich w Kobiórze, Koło Gospodyń Wiejskich w Woli, Koło Gospodyń Wiejskich w Jarząbkowicach, Koło Gospodyń Wiejskich w Brzeźcach, grupa nieformalna Team Rodziny Kubis z Czarkowa oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Rudziczce. Zadaniem kulinarnych zespołów było przygotowanie i zaprezentowanie potraw nawiązujących do tradycji wielkanocnych - śniadania wielkanocnego, deseru oraz dania dowolnego.
Potrawy oceniało specjalnie powołane na ten cel jury w składzie: Łukasz Kozioł - restaurator, Szymon Bracik - szef kuchni restauracji Wodna Wieża, Anna Haka-Otręba - plastyk oraz Klaudia Roksela - właścicielka firmy Gryfnie, znanej z kultywowania tradycji, gwary i zwyczajów Górnego Śląska. Komisja kierowała się głównie nawiązaniem do tradycji śląskiej, zastosowaniem produktów regionalnych oraz estetyką podania. Werdykt nie był łatwy, bo i stoły uginały się od wielkanocnych pyszności, jak faszerowane jaja, domowe szynki i kiełbasy, pasztety, ryby w zalewach, zupy, rozmaite mięsa oraz baby czy serniki.

I Powiatowy Konkurs Potraw wygrały panie z KGW Jarząbkowice.
Członków jury zachwycił królik w sosie śmietankowym, gałuszki szare oraz sałatka z buraczków, przygotowane przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Jarząbkowicach. I to do jarząbkowiczanek powędrowała I nagroda. Panie serwowały także tymbaliki, jajka faszerowane sosem chrzanowym z szynką, szynkę swojską z sosem chrzanowym oraz pyszny sernik tarty. Drugie miejsce zajęły panie z KGW Wola, które przygotowały m.in. sałatkę ziemniaczano-śledziową, faszerowaną kaczkę, a jako deser - wieniec świąteczny, a trzecie miejsce - KGW Goczałkowice-Zdrój. Gospodynie z Goczałkowic przygotowały jaja wielkanocne, pasztet z dzika, karasia w zalewie octowej, białą kiełbasę w piwie, rolady śląskie z kaszą gryczaną oraz deser serowy.
Widownia także wybrała zwycięzcę i jej gusta w 100 procentach pokryły się z gustami jury. Także królik w sosie śmietankowym przygotowany przez KGW Jarząbkowice zdobył specjalną nagrodę publiczności.
I Powiatowy Konkurs Kulinarny uświetnił swym występem Zespół Folklorystyczny Goczałkowice. Katarzyna Kapias z Ogrodów Pokazowych KAPIAS, opowiadała, jak powinno się stworzyć śląską palmę wielkanocną i jaka jest jej symbolika.
Wszystkie zespoły biorące udział w tegorocznej edycji Powiatowego Konkursu Kulinarnego otrzymały pamiątkowe dyplomy i nagrody o równorzędnej wartości ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Pszczynie.
(źródło: powiat, gmina Goczałkowice)