300 litrów zupy pieczarkowej rozeszło się w mig
800 porcji pysznej zupy pieczarkowej, ugotowanej przez strażaków OSP Pszczyna trafiło do mieszkańców powiatu pszczyńskiego, którzy pojawili się w przedświąteczną niedzielę na pszczyńskim rynku.

Do przygotowania 300 litrów zupy pieczarkowej strażacy z OSP Pszczyna zużyli m.in. 80 kg pieczarek, 40 kg mięsa, 10 kg ziemniaków i 10 l śmietany. Przygotowano w sumie 800 porcji. Wszyscy chętni mogli posilić się pyszną gorącą zupą na miejscu lub we własnych naczyniach zabrać ją do domu.
- Zupa jest przepyszna. Jesteśmy tu pierwszy raz, ale teraz będziemy chyba przychodzić co roku - przyznało małżeństwo z okolic Pszczyny.
Chętnych do skosztowania pieczarkowej nie brakowało. Mieszkańcy przychodzili posilić się po mszy lub w trakcie świątecznych zakupów. W pomoc w rozlewanie i wydawanie zupy włączyli się starosta pszczyński, Paweł Sadza oraz burmistrz Pszczyny, Dariusz Skrobol, dla których była to również okazja, by życzyć mieszkańcom wesołych świąt.
Jak zwykle w akcję włączyli się również pszczyńscy restauratorzy. Restauracja Zacisze z Brzeźc, Książęca Bażantarnia z Poręby, Karczma Kuban z Goczałkowic-Zdroju oraz Patio Con Gusto - Kuchnia Chleb Wino z Pszczyny serwowały m.in. barszcz, żurek, śledzie czy karkówkę z pieczonymi ziemniakami. Wszystkimi tymi potrawami można było częstować się za darmo.
Organizatorzy:
Powiat Pszczyński, gmina Pszczyna, Ochotnicza Straż Pożarna w Pszczynie, Powiatowy Zarząd Dróg w Pszczynie, Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Pszczynie, Zieleń Miejska w Pszczynie.
Partnerzy akcji:
Restauracja Zacisze, Książęca Bażantarnia, Karczma Kuban, Patio Con Gusto - Kuchnia Chleb Wino, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Pszczyna, Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A., Producent Marchwi Dzida Produkt Sp. z o.o., Ferma Drobiu i Uprawa Pieczarek w Ćwiklicach.