Powiat pszczyński - podstrona

Ogólne

Domowy, tradycyjny, naturalny - kontrola Inspekcji Handlowej

Z domowej spiżarni, staropolski, wiejska specjalność - kupując taki produkt oczekujemy, że nie zawiera substancji dodatkowych i został wytworzony z naturalnych składników. Inspekcja Handlowa zakwestionowała co trzecią partię towarów sprzedawanych jako domowe, tradycyjne, naturalne itp.

Zakazane jest wprowadzanie konsumentów w błąd - np. sugerowanie, że kupują produkt bez konserwantów, gdy w rzeczywistości je zawiera. W trzecim kwartale 2014 roku Inspektorzy Inspekcji Handlowej w całej Polsce na zlecenie UOKiK sprawdzali jakość i oznakowanie produktów sprzedawanych jako domowe, tradycyjne, naturalne, bez konserwantów, wolne od GMO i im podobne. Inspekcja Handlowa brała pod uwagę wykaz składników, rodzaj produktu, sposób rozmieszczenia i wyeksponowania obowiązkowych i dobrowolnych informacji na etykiecie lub w miejscu sprzedaży, a także szatę graficzną opakowania. W 160 różnego rodzaju sklepach inspektorzy Inspekcji Handlowej skontrolowali 966 partii produktów. Zakwestionowano co trzecią (300 partii - 31 proc.).

Wyniki kontroli

Ze względu na wprowadzające w błąd oznakowanie zakwestionowano 233 partie. Inspektorzy stwierdzili, że do produkcji użyto licznych substancji dodatkowych (tj. dozwolonych dodatków do żywności oznaczonych symbolem E, takich jak wzmacniacze smaku, stabilizatory, przeciwutleniacze, które nie są stosowane w produkcji domowej i tradycyjnej. Przykłady:

Wędzonka swojska- na etykiecie produkt ujawnił, że zawierała dodatek błonnika bambusowego, białka sojowego, substancji zagęszczającej E-407, skrobi modyfikowanej, białka zwierzęcego, maltodekstrynę, stabilizatorów E-450, E-451, E-262, przeciwutleniaczy E-316 i E-315.
Żur domowy koncentrat - Wiejskie specjały - Żur skondensowany naturalny, według staropolskiej receptury, która pamięta dębowe stoły dworów i strzech. Nowy zdrowy produkt w starym stylu - w składzie znajdowała się substancja konserwująca E-211 (benzoesan sodu).
Maślanka naturalna - wykaz składników zawierał substancje zagęszczające, w tym żelatynę wieprzową.
Smalec domowy z opisem na etykiecie: Spróbuj prawdziwego, domowego smalcu z najlepszym mięsem, przygotowanego według znakomitego polskiego przepisu - został wyprodukowany m.in. przy użyciu: białka sojowego, aromatów, wzmacniacza smaku E-621 (glutaminianu monosodowego), stabilizatorów E-450, E-451 i E- 452 (di-, tri- i polifosforanów).

Więcej informacji można znaleźć na stronie: http://www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=11497 otwiera się w nowym oknie

Inne wiadomości

  • Przedsiębiorczość

    Praca dla młodych. Pracodawco, możesz zgłosić propozycję zatrudnienia

    12 czerwca odbędzie się Kiermasz Pracy Wakacyjnej, którego organizatorem jest Powiatowy Urząd Pracy w Pszczynie. Młodzi ludzie po raz piąty skorzystają z wydarzenia, by znaleźć odpowiednią ofertę pracy na lato. Pracodawcy mogą zgłaszać propozycje wakacyjnego zatrudnienia do piątku 6 czerwca.

  • Protokół z przebiegu przeprowadzonych konsultacji

    Zgodnie z uchwałą nr 230/55/25 Zarządu Powiatu Pszczyńskiego z dnia 26 marca 2025 r., w dniach od 8 do 15 kwietnia 2025 r. przeprowadzono konsultacje społeczne dotyczące projektu uchwały Rady Powiatu Pszczyńskiego w sprawie przyjęcia Statutu Powiatowego Zarządu Dróg w Pszczynie.