"Owocowo - Warzywne rozmaitości Ziemi Pszczyńskiej"
W dniu 12 października br. w Domu Przyjęć „Markowy” w Porębie, odbyła się V edycja Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych. Tegoroczna impreza przebiegała pod hasłem „Owocowo – warzywnych rozmaitości Ziemi Pszczyńskiej”.
Jak co roku, w konkursie brało udział 12 organizacji działających na terenie powiatu. Organizatorami przedsięwzięcia były: Starostwo Powiatowe w Pszczynie i Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie.
Przewodnictwo tegorocznej edycji należało do Gminy Pszczyna.
Całość konkursu piękną oprawą artystyczną uświetnił Zespół Regionalny Pszczyna.
Spośród Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń biorących udział w konkursie Komisja Konkursowa w składzie:
- Henryk Kolarczyk - Wice starosta Pszczyński ,
- Andrzej Grzyb - Dyrektor Oddziału Bielskiego Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie ,
- Grażyna Goszcz - Zastępca Burmistrza Pszczyny,
- Łucja Krutak - Prezes Gminnego Związku Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych w Miedźnej
- Renata Dyrda – Wiceprezes Zarządu Lokalnej Grupy Działania Ziemia Pszczyńska,
- Jadwiga Zatłoka - przedstawiciel wylosowany spośród kół nie biorących udziału w konkursie,
po degustacji potraw i przeglądzie stołów oraz długich debatach ustaliła następujący werdykt:
I miejsce ex aequo KGW Góra i KGW Rudziczka
miejsce ex aequo KGW Jankowice i KGW Pawłowice
I miejsce ex aequo KGW Gilowice i KGW Piasek
Wyróżnienia otrzymali: KGW Czarków, Koło Emerytów, Rencistów nwalidów w Goczałkowicach, KGW Kobiór, KGW Pniówek, KGW Rudołtowice i KGW Suszec.
Wszystkie Koła biorące udział w konkursie otrzymały pamiątkowe dyplomy, wydawnictwa ŚODR, kwiaty i prezenty o równorzędnej wartości ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Pszczynie. Dzięki współpracy z LGD Ziemia Pszczyńska organizatorzy planują wydać kolejną broszurę podsumowującą imprezę, która zawierać będzie przepisy potraw prezentowanych na konkursie.