Tłumy na Jarmarku w skansenie. Zapraszamy po wielkanocne specjały również w niedzielę
Jarmark Wielkanocny z roku na rok cieszy się jeszcze większą popularnością i przyciąga tłumy miłośników tradycji, rękodzieła i regionalnych przysmaków. Skansen w sobotę wypełnił się zapachem świeżych wypieków, kolorowymi dekoracjami, mieszkańcami i turystami. Kto jeszcze nie był, nic straconego, może odwiedzić świąteczne kramy również w niedzielę.

Od samego południa skansen w Pszczynie tętnił życie. Prawie 30 lokalnych producentów promowało tu swoje wyroby wyróżnione certyfikatem Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej i wszystko, co potrzebne na zbliżające się Święta Wielkanocne. Goście tłumnie odwiedzali stoiska wypełnione wielkanocnymi specjałami - pachnącymi babkami, mazurkami, domowymi pasztetami i wędlinami. Nie zabrakło świeżych jajek, serów, miodów, orzechów, przetworów, makaronów, klusek, kołoczów, naturalnych kosmetyków, lokalnych piw i nalewek, rękodzieła oraz śląskich dań i maszkietów.
Wydarzenie otworzyli starosta Grzegorz Wanot, przewodniczący Rady Powiatu Paweł Sadza, wicestarosta Damian Cieszewski, starosta Powiatu Anhalt-Bitterfeld Andy Grabner, zastępca burmistrza Pszczyny Magdalena Czarnecka, prezes Agencji Rozwoju i Promocji Ziemi Pszczyńskiej Jacek Patyk, dyrektor Skansenu Dominika Gonciarz i prezes Towarzystwa Miłośników Ziemi Pszczyńskiej Grzegorz Cempura. Jarmark poprowadził Mateusz Grzechnik, który przez cały dzień rozmawiał z producentami i opowiadał o wielkanocnych zwyczajach.

Wielkim zainteresowaniem cieszyły się sobotnie warsztaty. Najmłodsi z zapałem dekorowali świąteczne wypieki - babki i mazurki przygotowane przez Piekarnię Nowak z Brzeźc. Uczestnicy Jarmarku w skansenie przy pomocy Bernadetty Kędzior, pasjonatki i znawczyni historii i kultury regionu, zielarstwa oraz rękodzieła, własnoręcznie wykonali prawie 800 tradycyjnych śląskich palm wielkanocnych. Odwiedzający chętnie tworzyli również kwiaty z bibuły, techniką ludową bez użycia kleju z krepy włoskiej z Marylą Żebrowską, prowadzącą warsztaty.
W koncercie Dźwięki wiosny zaprezentowali się uczniowie i nauczyciele Ogniska Muzycznego w Pszczynie. - Jarmark Wielkanocny w skansenie to strzał w dziesiątkę. To wydarzenie, które pokazuje, że lokalna tradycja i wspólne świętowanie mają ogromną siłę - integrują mieszkańców, promują regionalne dziedzictwo i sprawiają, że Wielkanoc ma niepowtarzalny smak - mówi Grzegorz Wanot, starosta pszczyński. I dodaje, że kto nie miał okazji być w sobotę, nic straconego. Jarmark można odwiedzić również w niedzielę 13 kwietnia w godzinach 12:00-18:00.
Na stoiskach będą królowały lokalne produkty z certyfikatem. W programie: pokaz wyplatania koszyków, warsztaty zdobienia pisanek i robienia kwiatów z bibuły oraz koncerty. Wręczone zostaną również certyfikaty Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej.
Harmonogram Jarmarku Wielkanocnego
13 kwietnia (niedziela), godz. 12:00 - 18:00
12:00-18:00 - stoiska producentów Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej
12:00-18:00 - stoisko z wikliną, pokaz wyplatania koszyków
13:00-17:00 - warsztaty zdobienia pisanek
14:00-17:00 - warsztaty „Kolorowe kwiaty z bibuły”
15:00 - występ Dziecięcego Zespołu Regionalnego Jedynka
16:00 - wręczenie certyfikatów Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej
17:00 - koncert „Wielcy niezapomniani” - Monika Mendrok- Mika z zespołem
Wstęp na Jarmark organizowany przez Powiat Pszczyński oraz Agencję Rozwoju i Promocji Ziemi Pszczyńskiej i udział w warsztatach jest bezpłatny.
Galerie zdjęć z Jarmarku Wielkanocnego
Otwarcie Jarmarku w skansenie
Stoiska z lokalnymi produktami
Warsztaty robienia palm wielkanocnych
Warsztaty tworzenia kwiatów z bibuły
Warsztaty zdobienia bab i mazurków
Koncert Dźwięki wiosny
Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego