Kolejne lokalne produkty ze znakiem jakości
Kołocz, kluski, czepiec ludowy, witraże i rzeźby - to niektóre z nowych produktów, o które wzbogaciła się Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej w wyniku czwartego naboru wniosków. Markowe specjały wyróżnione certyfikatem będzie można poznać i posmakować podczas Jarmarku Wielkanocnego w skansenie, 12 i 13 kwietnia.

27 marca w Starostwie Powiatowym w Pszczynie odbyło się spotkanie podsumowujące czwarty proces certyfikacji lokalnych produktów, w którym złożono ponad 60 wniosków o przyznanie certyfikatu Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej. Połączone zostało z podpisaniem umów na używanie znaku jakości. Przez dwa miesiące, komisja spotykała się z wnioskodawcami, którzy prezentowali swoje produkty i oceniała, czy są zgodne z założeniami Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej. Poddawała zgłoszone produkty analizie, zarówno pod względem składu, pochodzenia, wytwarzania według tradycyjnej receptury, jak również sprawdzała czy są wyrabiane ręczy i jakie posiadają szczególne walory.
- Dzięki staraniom producentów, którzy dbają o wysoką jakość swoich wyrobów i ich autentyczność, możemy wciąż pielęgnować regionalne smaki i tradycje. Produkty, które zyskały certyfikat, to prawdziwe skarby, będące owocem pracy ludzi, którzy z pasją i zaangażowaniem wytwarzają je według tradycyjnych receptur. Każdy z tych produktów to część naszej historii i kultury - mówi Damian Cieszewski, wicestarosta pszczyński.
Podpisy na umowach na używanie znaku jakości złożyli producenci, którzy przeszli pomyślnie certyfikację oraz starosta Grzegorz Wanot i wicestarosta Damian Cieszewski, reprezentujący Powiat Pszczyński, koordynatora marki. Do marki dołączyło 6 nowych producentów. Część producentów należących do Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej starało się o przyznanie znaku jakości dla swoich kolejnych produktów lub przedłużenie ważności certyfikatu.
Po tym naborze do Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej należy już ponad 100 produktów. Znakiem jakości dla swoich wyrobów posługuje się 37 producentów. To rolnicy pszczelarze, koła gospodyń wiejskich, rzemieślnicy i przedsiębiorcy, których wyroby promowane są na stronie internetowej i w mediach społecznościowych oraz przede wszystkim podczas wielu wydarzeń kulturalnych i promocyjnych. W różnych punktach sprzedaży na terenie powiatu dostępne są certyfikowane produkty, w tym w skansenie w Pszczynie i Starej Pijalni w Goczałkowicach. W wakacje na terenie uzdrowiska organizowane są Bazarki Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej.
Wśród ok. 20 nowych markowych produktów znalazły się produkty spożywcze m.in. makaron pszenny wstążka, miód wielokwiatowy, ocet z wiślańskich jabłek, syrop lawendowy i lawendowo-miętowy, kluski z ćwiklickich ziemniaków, kluski tarte, kołocz z serem, makiem, jabłkiem i serowo-makowy, ogórki w musztardzie, buraczki tarte, kapusta kiszona oraz rękodzieło - nenufara Daisy, anioły pszczyńskie i czepiec ludowy.
Nowi producenci Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej to: Anna Baron z Wisły Wielkiej, Gospodarstwo Rolne Śmieja w Ćwiklicach, Piekarnia-Cukiernia T.J.D. Nowak S.C. w Brzeźcach, Zbigniew Kowalonek z Goczałkowic-Zdroju, Jerzy Rupa z Pawłowic oraz Tetla Małgorzata Piekarstwo ze Studzionki.
Certyfikat przyznawany jest na dwa lata z możliwością przedłużenia, dlatego producenci, którzy otrzymali znak jakości dwa lata temu starali się o ponowny certyfikat. Producenci zobowiązali się do przestrzegania zasad używania Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej i ciągłego spełniania kryteriów zadeklarowanych we wniosku o przyznanie marki.
- Certyfikacja jest sposobem na wspieranie lokalnych producentów, dając im możliwość dotarcia do szerszego grona odbiorców, z wartościowymi i unikalnymi produktami regionalnymi. Dzięki znakowi jakości, nasi mieszkańcy i turyści mają pewność, że sięgają po coś wyjątkowego - coś, co jest autentyczne, wytwarzane z pasją i zgodnie z tradycją - mówi Grzegorz Wanot, starosta pszczyński.
W przedświąteczny weekend, 12 i 13 kwietnia w godzinach od 12.00 do 18.00 lokalni producenci wyróżnieni znakiem jakości podczas Jarmarku Wielkanocnego w skansenie (zobacz harmonogram wydarzenia) będą promować certyfikowane produkty oraz wszystko to, co potrzebne na zbliżające się Święta Wielkanocne. To jedyny taki jarmark, bo oferuje wyłącznie lokalne, zdrowe i wysokiej jakości produkty. W niedzielę o godzinie 16:00 podczas wydarzenia zostaną oficjalne wręczone certyfikaty producentom, których produkty wyróżniono znakiem jakości w IV naborze.
Produkty wyróżnione Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej podczas IV certyfikacji:
- makaron pszenny wstążka - Nudel Ula, Kamila Wielewska, Rudołtowice
- miód wielokwiatowy - Pasieka Frysz, Sławomir Frysz, Pawłowice
- żywy ocet z wiślańskich jabłek - Farma Różnorodności, Zyta Błąkała, Wisła Wielka
- pszczyński czepiec ludowy - Anna Baron, Wisła Wielka
- syrop lawendowy - Lawenda Pod Lasem Anna Mazur, Studzienice
- syrop lawendowo-miętowy - Lawenda Pod Lasem Anna Mazur, Studzienice
- kluski z ćwiklickich ziemniaków - Gospodarstwo Rolne Śmieja w Ćwiklicach
- kluski tarte z ćwiklickich ziemniaków - Gospodarstwo Rolne Śmieja w Ćwiklicach
- tradycyjny kołocz z serem łod Nowaka z Brzescow - Piekarnia-Cukiernia T.J.D. Nowak S.C., Brzeźce
- tradycyjny kołocz serowo-makowy łod Nowaka z Brzescow - Piekarnia-Cukiernia T.J.D. Nowak S.C., Brzeźce
- tradycyjny kołocz z jabłkami łod Nowaka Z Brzescow - Piekarnia-Cukiernia T.J.D. Nowak S.C., Brzeźce
- ogórki w musztardzie - Gospodarstwo Bukowscy Jarzyny spod Pszczyny, Rudołtowice
- buraczki tarte - Gospodarstwo Bukowscy Jarzyny spod Pszczyny, Rudołtowice
- kapusta kiszona - Gospodarstwo Bukowscy Jarzyny spod Pszczyny, Rudołtowice
- Nenufara Daisy - Zbigniew Kowalonek, Goczałkowice-Zdrój
- Anioły Pszczyńskie - Jerzy Rupa, Pawłowice
- kołocz z makiem - Tetla Małgorzata Piekarstwo ze Studzionki
- kołocz z serem - Tetla Małgorzata Piekarstwo ze Studzionki
Ponowny certyfikat, po upływie dwóch lat od poprzedniej certyfikacji otrzymały: miód lipowy i rzepakowy - Pasieka Frysz w Pawłowicach; piwo rzemieślnicze pszczyńskie - miodowe, pszeniczne, pils, koźlak - Browar Miejski w Pszczynie; nudle pszczyńskie naturalne, polędwiczki po pszczyńsku - Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka w Ćwiklicach; produkty borowinowe spa (dezodorant w kremie orzeźwienie, masło do ciała przyjemność, serum do twarzy otulenie, mydło rzemieślnicze „świeżość” z borowiną) - BeEco Dobre z Natury Beata Marekwia z Piasku dla Uzdrowiska Goczałkowice-Zdrój Sp. z o.o.; suszecka ciap kapusta i nudle z Suszca - Koło Gospodyń Wiejskich w Suszcu; orzechy laskowe w łupinie - Tree Nuts w Jankowicach; wiślańska bania z pomarańczą i wanilią - Farma Różnorodności Zyta Błąkała w Wiśle Wielkiej; czosnku wianek - Gospodarstwo Rolne Brandys w Mizerowie; kopa jankowicka oraz rolada śląska z modrą kapustą i kluskami śląskimi - Karczma Wiejska w Jankowicach; „w krauzach” pszczyńskie smarowidła - smalec ze skwarkami, smalec z pomidorami, wieprzowina z zielonym pieprzem, kaczka z jabłkiem - Łukasz Kozioł „Ze smakiem u Koziołka” w Pszczynie; „w krauzach” zakwas wg domowej receptury pszczyński żur - Łukasz Kozioł „Ze smakiem u Koziołka” w Pszczynie; „w krauzach” - pszczyńskie pieczarki: pieczarki opiekane, pieczarki z pomidorami i chilli - Łukasz Kozioł „Ze smakiem u Koziołka” w Pszczynie; „w krauzach” - pszczyńskie smarowidła: konfitura z czerwonej cebuli - Łukasz Kozioł „Ze smakiem u Koziołka” w Pszczynie; haft ręczny „pszczyńska róża” i lalki kolekcjonerskie w stroju pszczyńskim - Bożena Rokita z Goczałkowic-Zdroju; miód nektarowy rzepakowy, miód nektarowy wielokwiatowy, miód nektarowy lipowy, pyłek pszczeli, pierzga pszczela - Pasieka Tomala w Pielgrzymowicach; hydrolat lawendowy „Bartoszówka”, wrzeciono lawendowe, tabliczka zapachowa „Lawenda”, olejek lawendowy - Lawenda pod Lasem Anna Mazur w Studzienicach; twaróg - frykas babci Krysi, domowe sery żółte na bazie twarogu - smakołyki taty (klasyczne, z kminkiem i prażoną cebulką, z suszonymi pomidorami i czarnuszką, z czosnkiem, z chilli) - Gospodarstwo Rolno-Hodowlane „Góra Sera” z Góry; mleko jersey, mleko kozie, świeżaki (sery świeże z dodatkiem ziół, warzyw, bakalii: naturalny, z czarnuszką, z chilli, z kozieradką, z czosnkiem mix, z pomidorem mix, z papryką mix, z pistacjami, z orzechami, z żurawiną) - Gospodarstwo Przewoźnikówka w Pielgrzymowicach
Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego