Pieczarkowa roszeszła się w niespełna godzinę
Zupa Wigilijna to tradycja, która ma już ponad 20 lat, jest pełna serdeczności i ciepła, łączy potrzebujących mieszkańców i gości, którzy w przedświąteczną niedzielę odwiedzają nasz powiat.
320 litrów pysznej, pożywnej zupy pieczarkowej rozeszło się w niespełna godzinę. Jak zwykle posiłek przygotowali niezawodni strażacy z OSP Pszczyna, a na rynku Zupą Wigilijną wspólnie z druhami częstowali starosta Grzegorz Wanot, burmistrz Dariusz Skrobol, wicestarosta Damian Cieszewski i zastępca burmistrza Magdalena Czarnecka.
Wcześniej wicestarosta Damian Cieszewski wspólnie z Wydziałem Promocji Powiatu i Integracji Europejskiej dostarczył zupę do pszczyńskich jadłodzielni - przy kościele Podwyższenia Krzyża św. i przy Domu Błękitnego Krzyża im. Matki Ewy przy ul. Paderewskiego w Pszczynie. Potrzebujący mogą się także poczęstować chlebem i świątecznymi pierniczkami.
- Zupa Wigilijna to inicjatywa, która trwa na ziemi pszczyńskiej od ponad 20 lat. Łączy potrzebujących, mieszkańców i gości, którzy w przedświąteczną niedzielę odwiedzają nasz powiat. To piękne wydarzenie pokazuje, jak ważne jest budowanie wspólnoty i dzielenie się dobrem. Dziękuję wszystkim, którzy byli dzisiaj z nami, oraz tym, którzy zaangażowali się w organizację. To dzięki Wam ta tradycja jest pełna serdeczności - mówi Grzegorz Wanot, starosta pszczyński, który przekazuje podziękowania strażakom z OSP Pszczyna na czele z prezes Iwoną Kwiatkowską za przygotowanie pieczarkowej oraz dla partnerów akcji.
Organizatorzy: Powiat Pszczyński, Urząd Miejski w Pszczynie, Ochotnicza Straż Pożarna w Pszczynie. Partnerzy: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Pszczynie, Uprawa Pieczarek Świerkot z Wisły Wielkiej oraz Producent Marchwi Dzida Produkt z Goczałkowic-Zdroju.
Zupa Wigilijna na pszczyńskim rynku
Jadłodzielnie
Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego